TO CHCE... NOHY V TEPLE

Keď už hovoríme o klasických hláškach, ak by sme mali vybrať najčastejšiu hlášku našich babičiek, o prvé miesta by sa uchádzali hlášky "Jé, ty si vyrástol/a", "poriadne sa najedz, vyzeráš biedne" a "obleč sa, nech mi neprechladneš od nôh". Zatiaľ, čo prvé dve z nich sa môžu zdať mierne nedôveryhodné, najmä keď máme štyridsať a nadváhu. V tom treťom je veľká pravda. 

Prechladnutie nôh môže viesť k mnohým zdravotným komplikáciám, od bolesti kĺbov cez zápal močového mechúra až po zápal obličiek. Najviac sme mu vystavení v zimných mesiacoch, keď je podlaha v domácnosti oveľa chladnejšia ako inokedy. Riešením je, samozrejme, podlahové vykurovanie. To si však vyžaduje značné investície a rozsiahle prestavby. Rozhodne to preto nie je riešenie pre každého.

RECEPT POZNÁME UŽ OD PRAVEKU

nohy-v-teple_19022023_1

Najviac sme samozrejme ohrození v kúpeľni. Keď sa čistíme, vyzliekame si všetko vrátane teplých zimných ponožiek. Ak nemáme nič teplé, na čo by sme sa mohli postaviť pri vstupe a výstupe z vane alebo sprchy, mohli by sme mať problém. Riešenie je pritom také jednoduché. Kúpeľňové predložky predstavujú logický medzistupeň medzi bosými nohami, ktoré by inak stúpali na studenú podlahu v kúpeľni, a umývacím priestorom, kde sa následne zahrejú. Nie je to nový objav. Predložky a koberčeky zo zvieracej kože sú známe už od praveku. Už vtedy ľudia vedeli, že studená zem nám nerobí dobre, a to sa dodnes nezmenilo.

VYŠŠIE JE NÁM BLIŽŠIE

nohy-v-teple_19022023_2

Na rozdiel od prehistorických kožušín sú dnešné koberce humánne a premyslené do poslednej nitky. Dokážu celkom spoľahlivo izolovať pred chladom, a to s vysokým aj nízkym vlasom. Napriek tomu dávame na zimu prednosť tomu vyššiemu. Nohy majú tendenciu rýchlejšie vychladnúť. Mäkké, vyššie vlákna, do ktorých sa príjemne zabalia nohy, tomu dokážu účinnejšie zabrániť. Stačia dva centimetre.

TEPLO A BEZPEČNOSŤ

nohy-v-teple_19022023_3

Výhodou dnešnej predložky je aj antibakteriálny povrch, o ktorom sa pravekým lovcom mohlo len snívať. Studené nohy v zime často nahrádza prehriatie, ktoré napomáha rastu rôznych plesní a baktérií. Vďaka antibakteriálnemu povrchu sú bosé nohy bezpečnejšie, aj keď je na koberci viac bosých nôh.  

ZIMNÁ INŠPIRÁCIA

nohy-v-teple_19022023_4

Neboli by sme to my, keby sme k vám na záver neprišli s plnou náručou zimnej inšpirácie. Okrem kobercov plných zimných farieb sme pridali aj koberce z organickej bavlny, ktoré do vášho domova prinesú prírodu v jej najlepšej podobe. Hrejivé farby dodajú pocit tepla, po ktorom v zime najviac túžime.