Z úcty k horám

Pohľad na panorámu hôr je jedným zo zážitkov, ktoré si pamätáme celý život. Často nás núti zamyslieť sa nad tým, akí sme vlastne malí. Medzinárodný deň hôr vznikol preto, aby si ľudia zachovali pokoru k horám.

Medzinárodný deň hôr pripadá na 11. decembra. Je to pomerne mladý sviatok vyhlásený Organizáciou Spojených národov. Tento rok sa oslavuje len po dvadsiaty raz. Jeho cieľom je prispieť k trvalo udržateľnému rozvoju tejto významnej krajiny.

den-hor_11122023_1

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo sú hory také dôležité? Hory pokrývajú viac ako štvrtinu zemského povrchu. Sú dôležitým zdrojom prírodných zdrojov a poskytujú 70 % pitnej vody pre ľudstvo. Horské oblasti sú domovom viac ako miliardy ľudí a tisícov jedinečných druhov živočíchov a rastlín.

My v spoločnosti GRUND cítime pokoru voči horám od začiatku nášho pôsobenia. Máme to šťastie, že sme súčasťou horskej krajiny. Za oknami našej továrne sa týčia vrcholy najvyšších hôr v Českej republike. Hory nielen s úctou obdivujeme, ale sme odhodlaní ich aj chrániť. Ekológia a udržateľnosť sú stále základnými piliermi celej našej spoločnosti.

Hory sú však pre nás aj nekonečným zdrojom inšpirácie. Niet divu, že v našom sortimente nájdete celý rad kobercov a rohoží s viac či menej abstraktnými horskými motívmi.

Úplne rovno

den-hor_11122023_2

Prívlastky HILLS a MOUNTAINS nesú priamo v názve hory. Zatiaľ čo prívlastok HILLS je pravdivým vyjadrením prírody, ktorá nás obklopuje, MOUNTAINS je hravejší. Sú určené pre deti.

Je potrebný pokoj

den-hor_11122023_3

Hory dokonale preveria našu silu. Nemôžeme nad nimi zvíťaziť s našimi fyzickými silami, ale silný duch nám pomôže prežiť. Predpona KRÍDLA RADOSTI s motívom, ktorý akoby bol odtlačkom detailu horskej ľadovcovej jaskyne, to vie.

Sila živlov

den-hor_11122023_5

Inšpiráciu horskou krajinou vo všetkých jej premenách odhaľujú abstraktné predložky COLANI 1, COLANI 42 a KARIM 18. Každá z nich sa však môže ľahko stať dominantou vášho domova.

A nakoniec, ako prežijete Medzinárodný deň hôr? Tradíciou je vystúpiť na horu. Keďže tento rok pripadá sviatok na pondelok, možno bude stačiť, ak na hory budete myslieť v dobrom a vyleziete na výnimočnú horu riadu alebo bielizne.