Colani - z lietadla späť na zem

Nápad, aby slávny nemecký návrhár Luigi Colani vytvoril kolekciu koberčekov, sa zrodil v hlave riaditeľa spoločnosti GRUND Jiřího Grunda. „Páči sa mi, aký si drzý. Sadni do auta a príď za mnou zajtra,“ odpovedal dizajnér do telefónu. Tak sa začala spolupráca medzi českou značkou GRUND a svetoznámym návrhárom.

colani10_25032024_2

Kto je Luigi Colani?

Luigi Colani je známy ako zakladateľ tzv. biodesignu plného oblých, organických tvarov. „Môj svet je okrúhly“ bol obľúbený slogan dizajnéra narodeného v Berlíne. Keď sa novinár dizajnéra opýtal, či má doma niečo hranaté, jeho odpoveď bola jednoduchá: „Nie“.

Luigi Colani navrhoval autá, fotoaparáty a už spomínané lietadlo štýlom, ktorý často predbehol svoju dobu. Hoci on sám bol zakladateľom biodesignu, dnes sa tomuto štýlu venuje mnoho najvýznamnejších svetových dizajnérov a architektov. Architektka Zaha Hadid je jednou z nich. Hoci Luigi Colani zomrel v roku 2019, jeho návrhy žijú ďalej. Napríklad v podobe rozsiahlej kolekcie kobercov GRUND, ktorá nesie jeho ikonický podpis.

colani10_25032024_3

Colani 2 zblízka

Koberčeky Colani 2 s poradovým číslom 2 nezaprú japonský vplyv, okrem fascinácie oblými tvarmi. Luigi Colani istý čas žil a pracoval v Japonsku. Okrem iného navrhol legendárny fotoaparát T90 pre spoločnosť Canon.

Kúpeľňové predložky Colani 2 sú rovnako ako celá kolekcia šité ručne. Prechádzajú niekoľkými strojmi, napríklad nevyhnutnou rúrou s protišmykovou úpravou, aby bol každý koberček GRUND čo najbezpečnejší. Na výrobe jedného koberčeka Colani 2 sa podieľa sedem ľudí. Ručná práca trvá približne 3 hodiny, ale od prvého kroku po hotový koberec prejde celý mesiac.

Koberčeky Colani 2 v červenej, antracitovej a jemnej bielej farbe sú k dispozícii len v 3 farbách. Môžete ich použiť na skrášlenie obývacích izieb, spální a kúpeľní. Antracitová alebo biela verzia sa hodí k minimalistickým štýlom. Červená farba je ideálna do industriálnych interiérov. Výnimočný dizajn nemusí slúžiť len na zahriatie našich bosých nôh. Koberec sa hodí aj na stenu, kde ho možno použiť ako umelecké dielo.